Interview Ronny Bolckmans voor Ontbijtclub Kempen

Ronny Bolckmans Groep Bolckmans

1. Kan je uitleggen waarvoor je bedrijf staat? 

Groep Bolckmans ontwikkelt zowel residentiële, industriële als retail projecten, maar koopt ook bestaande gebouwen aan om te verhuren, al dan niet na renovatie.

De residentiële projecten variëren tussen de 20 en 200 eenheden. Deze zijn bestemd voor verkoop. De retail en industriële projecten zijn bestemd om te bouwen en behouden voor verhuur. Dat is tevens onze volgende specialisatie: het beheer van eigen gebouwen met service afdeling die instaat voor alle keuringen, onderhouden en interventies waardoor de huurders optimaal ontzorgd worden.

Ook plaatsen we op elk dakvlak het maximum aan zonnepanelen waarbij groene stroom ten gunste is van de huurder. Wij hebben een eigen windmolen in Olen en bouwen nog een tweede in Maasmechelen. Tevens zetten we dit jaar 300 laadpunten aan onze gebouwen. Onze visie is een duurzame werkplek creëren voor elke ondernemer waarbij groene energie maximaal wordt ingezet.

2. Hoe ziet een dag in jouw job eruit? 

Onze wekker staat al 25 jaar op 4.44u. (ik kom uit de bouwwereld hé). Ik ben voor 75% van mijn werktijd aanwezig op kantoor, waar ik vooral interne meetings heb om de managers en medewerkers wekelijks op te volgen, aan te sturen en beslissingen te nemen.

Verder heb ik externe meetings die sinds Covid-19 grotendeels via Teams gebeuren. Een voordeel qua tijdsbesteding. Een eerste meeting doe ik wel liefst face-to-face, voor het menselijk aspect. Daarnaast ga ik ook wel eens graag langs werven of gebouwen om te checken hoever ze staan.

3. Wat maakt je job zo interessant? 

Ik ben, zoals veel Belgen, geboren met de baksteen in de maag. Komende vanuit de aannemerswereld heb ik de nodige ervaring aan die kant. Nu we de ontwikkeling en investering zelf doen, is het handig om die kennis te hebben. Het interessantste vind ik het creëren van nieuwe ontwikkelingen in het vastgoed en het renoveren van bestaande sites om kwalitatief vastgoed aan te bieden.

4. Waarom en hoe ben je gestart in de onderneming?
Sinds 2006 ben ik met mijn renovatiebedrijf (opgestart in 1998 met echtgenote Katrien) als aannemer begonnen bij mijn vader om zijn gebouwen te onderhouden en interventies uit te voeren.

Bolckmans Industriebouw was enkele jaren ervoor verkocht waardoor mijn vader gestart is met projectontwikkeling. Later ben ik meer technische zaken van gebouwen administratief beginnen op te volgen. Sinds 2011 ben ik bestuurder in de holding en onderliggende vennootschappen.

In eerste instantie ben ik begonnen op vraag van mijn vader. Het kantoorwerk was destijds echter niets voor mij. De activiteiten vond ik wel interessant waardoor ik besliste mee in de zaak te stappen en deze te laten groeien, omdat mijn vrouw en ik heel wat ambitie hebben om te groeien en intussen de 3e generatie ook al komt aankloppen, wat goed is voor de lange termijn visie van het bedrijf.

5. Waar liggen de uitdagingen voor jouw onderneming vandaag?
Momenteel is de uitdaging om een goede balans te vinden tussen de stijgende materiaal - en energieprijzen en het maken van de investering of het opstarten van een nieuw project. Elke situatie wordt dan ook in detail bekeken voor er een beslissing wordt genomen. De uitdaging voor mij is vooral het waarmaken van de ambitieuze groei en de daarvoor nodige middelen aanwenden.

6. Hoe zie jij de toekomst? 

We weten allemaal dat de bouwgronden schaarser worden, zowel voor residentieel en retail gebruik als industrieel/KMO. We kijken vooral naar de reconversie van sites of brownfields die we kunnen aanpakken om daar dan een mooi project op te verwezenlijken. Er liggen nog heel wat plannen op tafel, maar we merken dat de vergunningsprocedure moeilijker wordt. Niet alleen via overheden, maar ook via personen die een project voor jaren kunnen blokkeren, zonder grondige bouwkundige reden.

7. Wat wil je graag als laatste meegeven aan de lezer?
Onze teamspirit: er wordt hard gewerkt, maar er wordt ook veel plezier gemaakt. Dat vind ik ontzettend belangrijk. Van samen spaghetti maken tot padel spelen, naar de parkfeesten gaan, een outdoor teambuilding waar we samen gieren van het lachen. Wat we ook organiseren, door onze enthousiaste mensen is dit telkens een grandioos succes. Zij bouwen mee aan de groei van ons bedrijf.

 

PERSOONSFICHE: 

· Ronny Bolckmans, Gedelegeerd bestuurder Groep Bolckmans, 47 jaar

· Actief in het bedrijf sinds 2008, Projectontwikkeling – investeerder – gebouwbeheer – groene energie

· 16 medewerkers

· Vaartdijk 15, 2960 Brecht, 03 633 90 70

www.ontbijtclubkempen.be